dijous, 9 de maig de 2013

Un altre que ens deixa: s'ha mort Alfredo Landa
Què podem dir d'Alfredo Landa que tots plegats no sapiguem? Molt poca cosa.

Marxa un altre dels grans, un altre dels històrics, un d'aquells professionals a prova de bomba que van marcar una fita. Un actor de raça que, com gairebé tots els de la seva generació, no va tenir més remei que fer el cinema que li tocava, el que existia. Fins i tot hom va encunyar un terme, el landismo, per fer referència a aquells papers tan casposos, de "macho ibérico" de pa sucat amb oli, que tants cops va haver d'interpretar. 
 
Tanmateix, també com d'altres, va demostrar amb escreix (així que va tenir oportunitat) tot el que duia dins: que era un actoràs com la copa d'un pi, capaç de representar personatges amb una varietat de registres profunda, rica, interminable. Tenia un aire casolà, un rostre proper, de bona persona. Era algú a qui tots coneixiem, a qui tots apreciàvem. 

Se m'acut pensar que, segurament, per a cada un de nosaltres Alfredo Landa té un significat distint. I és que resulta inevitable que s'hagués colat per força en algun dels nostres records personals. Ha estat tan llarga la seva carrera! 

Si més no, jo sí que tinc el meu Alfredo Landa. Ben meu. Per a mi, sempre serà l'entranyable Bandido Fendetestas de El bosque animado, una pel·lícula antològica, plena de màgia, que m'agrada moltíssim.

Avui ha vingut a buscar-te la Santa Compaña, Fendetestas. T'ha arribat l'hora. Només espero que et permeti descansar en pau.    

7 comentaris:

Unknown ha dit...

Em sap molt de greu... era una icona d'un temps, d'un país....
Va demostrar que era un gran actor, i quedaran els seus papers com a retrat d'una societat que encara tenim present, sobretot els nostres pares.
Que descansi en pau; segur que allà on sigui, repartirà somriures.

Jordi Canals ha dit...

Quantes pel•lícules ens ha deixat l’Alfredo Landa, més de 120 films representant tot tipus de papers que formen part de la història del cinema espanyol. Descansi en pau.

Anònim ha dit...

Ho sentit per radio, i m'ha sabut molt greu. Un gran actoràs del cinèma espanyol, primer va fer riure, quin remei!, peró despres va domostrar ser un gran actor dramatic.
Sempre l'he admirat.
Preciós i molt entrenyable el teu homenatge, tan merescut!

Carme Luis

Anònim ha dit...

Dintre d'un país gris, vam disfrutar amb les seves pel·licules; un bon actor! Descansa en pau, Alfredo Landa.
Gràcies Anna pel record!
Tura

Shaudin Melgar-Foraster ha dit...

Ostres, doncs no hi caic. No recordo qui és, tot i que el nom em sona força. Perdona, Potato, es que fa molts anys que sóc a l'altra banda de l'Atlàntic. Pel que en dieu sembla que era un gran actor. Que descansi en pau.

Elies ha dit...

Descansi en pau.

Gemma ha dit...

Van marxant tots els que en porten records de infantesa i joventut. Mala cosa, vol dir que el temps passa . Espero que descansi en pau.