diumenge, 22 de setembre del 2013

La gran familia española





Ocupacions diverses m'impedeixen dedicar massa temps a confegir la crítica de la pel·lícula que avui he anat a veure.
Tanmateix, en diré alguna cosa, encara que sigui breument.

La gran familia española, dirigida per Daniel Sánchez Arévalo, és una comèdia atípica que conté no poques dosis de tendresa i d'originalitat. L'acció transcorre en una sola jornada, el dia de la final del Mundial de Futbol de Sudàfrica, que casualment coincideix amb el casament d'un dels membres de la família protagonista.   
 
Preseleccionda per representar Espanya en la pròxima edició dels Oscars (encara està per decidir quina cinta serà l'elegida finalment), es tracta del quart llargmetratge del seu director, darrere d'Azul oscuro casi negro (2006), Gordos (2009) i Primos (2011).
 
Amb una sintaxi narrativa personal i diferent, un repartiment molt ben avingut i una història de tints a moments surrealistes, la cinta reflexiona sobre les relacions de família. El director no té manies a l'hora d'exposar temes diversos, però ho fa des de l'humor, amb naturalitat i comoditat.
 
D'altra banda, la trama no defuig alguns elements del drama. Sortosament, estan reflectits de manera innovadora, sense efectismes ni carrincloneria, cosa no sempre fàcil en comèdies lleugeres d'aquestes característiques. Si gratem la superfície, la pel·lícula transmet quelcom prou interessant. La importància de tot tipus d'amor (fraternal, filial, romàntic) i la necessitat de comprendre els altres. 
 
D'altra banda, hi trobareu en Quim Gutiérrez, l'actor preferit del director. A aquestes alçades, diria que Gutiérrez ha esdevingut un valor més que remarcable dins del panorama cinematogràfic actual.    
 
I res més. Senzilla pel·lícula, distreta i passadora. No crec que aporti cap gran novetat,  però és un fresc intent de fer les coses diferents i resulta molt agradable de visionar.
.
  
 
 
 

1 comentari:

Mercè Bagaria ha dit...

El que em meravella és que encara tinguis temps d'anar al cine. Per si de cas, prenc nota de la crítica.